Bij de invoering van het passend onderwijs startte SWV Apeldoorn een onderzoek waaruit ook naar voren kwam dat leerkrachten meer betrokken moesten worden bij de ontwikkeling van het passend onderwijs. Om die reden werd het ontwikkeltraject Proeftuintjes gestart. Met dít als resultaat.
Positieve psychologie is kenmerkend voor het ontwikkeltraject Proeftuintjes. In dit traject legden leerkrachten (1) meer eigenaarschap neer bij de leerlingen, vergrootten ze daarmee (2) de motivatie van leerlingen en verbeterden ze (3) de interactie, wisselden ze (4) samen kennis uit en verbreedden zo hun handelingsrepertoire en pasten ze (5) het geleerde direct toe in de dagelijkse praktijk. Kind aan het woord laten “Belangrijk onderdeel van dit traject was het voeren van kindgesprekken. Het doel: kinderen zelf laten aangeven wat zij op dat moment belangrijk vinden. Gedurende de dag vindt een leerkracht zelf een moment om zo’n kindgesprek te voeren. Daarbij kan een juf of meester creativiteit inzetten, een high five-gesprek aangaan of na schooltijd bijvoorbeeld een driehoeksgesprek voeren met naast het kind ook een ouder”, licht directeur SWV Apeldoorn Anja Baars toe. Leerling is ook sturend Belangrijke resultaten: (1) door het gesprek aan te gaan, krijgen kinderen het gevoel dat meesters en juffen ook naar hen luisteren en (2) met het voeren van kindgesprekken zorgen leerkrachten er nu voor dat zij niet vanuit hun eigen aannames interventies gaan plegen, maar dat het kind daar nu ook sturend in is. “Kortom, kindgesprekken zijn enorm belangrijk.”
Benieuwd hoe je dit kunt doen in de praktijk? Op de website van Proeftuintjes vind je meer praktische tips en tools. En ook concrete voorbeelden.
Wie weet nu beter hoe de stem van de leerling het best kan worden gehoord dan de leerling zelf? Daarom gaat Coen de Leeuwe (LAKS) met twee andere leerlingen in gesprek over leerlingenschaal. Samen zoomen ze in op het hoorrecht en op de overgang van po naar vo en naar hoger onderwijs. En ook waarom het zo belangrijk is om ook hier naar ‘de stem van’ te luisteren.